LEZING vrijdag 12 mei 2023

Datum: Vrijdag 12 mei 2023

Tijd: 19.30 - 22.00 uur 

(zaal open: 19.00 uur)

 

Locatie: Ontmoetingscentrum De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, 4812 JC  BREDA

 

 

50 jaar Jazzfestival in Breda

Deel 2. 

 

Presentatie:  Jack van Elewout.

 

GRATIS ENTREE voor leden van De Oranjeboom en EvN.

 

Niet leden betalen vooraf  € 5,00,

door overmaking op rek nr:  NL83 INGB 000 11 28 188 

tnv Geschied- en Oudheidkundige Kring       ‘De Oranjeboom" te Breda   ovv  Jazzfestival.

 

Toelichting:

In april 2022 heeft Jack van Elewout het eerste deel van de geschiedenis van 50 jaar Jazzfestival in Breda behandeld.

In 1970 neemt een groepje jonge jazzmuzikanten vanuit de Roaring Twenties Jazz Club in Breda (RTCB) het initiatief tot het houden van een meerdaags jazz-muziekevenement. De keuze valt op het weekend van Hemelvaart, omdat dan nog geen bijzondere activiteiten in de stad worden georganiseerd.

De concerten worden gehouden door de huisorkesten van de RTCB aangevuld met bevriende orkesten uit Nederland, België en Duitsland. Verreweg de meeste concerten vinden plaats in het in 1969 geopende congres- en concertcentrum Het Turfschip aan het Chasséveld.  Daarnaast neemt ook café De Graanbeurs een prominente plaats in het programma in.

Het allereerste festival gaat op donderdag 20 mei 1971 van start op het Chasséveld. Overdag treden enkele orkesten op in open SKOL-vrachtwagens op de Havermarkt of gewoon in een hoekje van het terras op de Grote Markt.

In 2020 maakte Breda zich op voor de gouden jubileumeditie, maar door de corona pandemie werd dit jubileum zelfs 2 maal uitgesteld. Uiteindelijk werd van 26 t/m 29 mei 2022 dan toch het vijftigste festival gehouden. En dit jaar zal het 51ste festival plaatsvinden van 18 t/m 21 mei. Veel elementen van toen vormen nog steeds een wezenlijk onderdeel van het huidige programma, maar het zwaartepunt ligt nu al ruim 25 jaar op alle festiviteiten in de buitenlucht.

 

Jack van Elewout is jazzliefhebber en muzikant. Hij heeft alle festivals meegemaakt in diverse geledingen en is als middelbare scholier begonnen met het verzamelen en bewaren van  publicaties aangaande het muziekevenement. De verzameling is vanaf 1976 uitgebreid met de jaarlijkse live-registraties op LP en vanaf 1985 op CD.

 

 

 

 

 

Nieuws: Agenda en Mededelingen

 

MAART 2023:

 

Kwartaalblad 2023 / 1 is inmiddels bij de leden bezorgd.

Kwartaalblad 2023 / 2 wordt naar verwachting eind mei / begin juni  bezorgd. 

 

 

Noteer de komende activiteiten vast in uw agenda:

 

Algemene Ledenvergadering: 
DINSDAG 11 april, Aanvang 19.30 uur de Vlieren, Mgr. Nolensplein te Breda. 

 

Volgende lezingen :   

VRIJDAG 12 mei, 19.30 uur  de Vlieren, Mgr. Nolensplein te Breda.

Jack van Elewout zal de lezing over de HISTORIE VAN HET JAZZFESTIVAL  vervolgen. Uiteraard gelardeerd met veel foto- en filmmateriaal én muziekfragmenten.

 

Dinsdag 6 juni: 19.00 uur: WIlhelimiapark. 

We gaan o.l.v. gidsen van Gilde de Baronie een uurtje wandelen door het Wilhelminapark. Aansluitend zal Rogier Moulen Janssen een lezing verzorgen over de Engelse landschapstuin in het algemeen, en het Wilhelminapark in het bijzonder.

Deze activiteit is uitsluitend toegankelijk voor leden van EvN en De Oranjeboom, na aanmelding.  Nadere informatie volgt. 

 

Mocht uw mailadres nog niet bij ons secretariaat bekend zijn, dan verzoeken wij u nogmaals dit zo spoedig mogelijk in orde te maken., zodat we de aankondiging naar u toe kunnen mailen. ( engelbrechtvannassau@gmail.com )


OPROEP:

Nog steeds vrijwilligers gezocht, die meehelpen met het bijhouden / beheren van:

= de nieuwe website

= onze facebook-pagina

= hulp bij verkoop kwartaalbladen

= nieuw redactielid

Hebt u wat tijd in de week, meldt u dan aan : engelbrechtvannassau@gmail.com 

We kunnen dan snel contact met u op.